Choose languange:
A+ A-
Стипендиантска програма за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи

Програма за изграждане на поколение роми професионалисти в медицината

Абонамент

RHSP stipendisti i stipendistkinje - Kako žive naši sunarodnici u romskim naseljima

Program stipendiranja Roma i Romkinja u oblasti zdravlja od 2010. godine u Srbiji, zajednička inicijativa Fondacije za otvoreno društvo i Romskog edukativnog fonda, radi na kreiranju generacije romskih medicinskih profesionalaca.

Program stipendiranja Roma i Romkinja u oblasti zdravlja od 2010. godine u Srbiji, zajednička inicijativa Fondacije za otvoreno društvo i Romskog edukativnog fonda, radi na kreiranju generacije romskih medicinskih profesionalaca. Podršku programa dobijaju samo najbolji mladi Romi i Romkinje koji će nakon završetka studija ući u zdravstvene institucije i svojim radom doprineti boljoj zdravstvenoj zaštiti svojih sugrađana.
Udruženje romskih studenata iz Novog Sada, jedan od partnera na realizacije programa, već dugi niz godina radi sa mladim Romima i Romkinjama na jačanju njihovog romskog identiteta pružajući im istovremeno korisne tehnike kako da zagovaraju za bolji položaj svojih ugroženih sunarodnika. Kako da budu glas koji će se čuti, a koji govori o problemima sa kojima se ova marginalizovana grupa suočava.

Kako bi se upoznali sa realnim problemima i situacijom u romskim naseljima, u okviru ovogodišnjeg Follow up programa (april-jun 2016), URS je organizovao za stipendiste i stipendistkinje niz aktivnosti. Pre svega poseta romskim naseljima i rad sa njihovim stanovnicima. Ostvarena je intenzivna saradnja sa zdravstvenim medijatorkama, pedagoškim asistentima, mobilnim timovima, kroz koju su budući romski medicinski profesionalci dobili sliku o relnom životu u naselju.

Direktan rad sa stanovnicima romskih naselja neprocenljiv je elemenat koji će usmeriti rad budućih romskih lekara ka stvarnim potrebama kako bi se poboljšala zdravstvena zaštita romske populacija. Stipendisti su u naselja (u Beogradu, Novom Sadu i Nišu) odlazili tri puta mesečno.

Svoja iskustva i utiske sa terena stipendisti/kinje će opisati u esejima koji će biti objavljeni u okviru posebne publikacije.

Донори

 

Фондация „Отворено общество“ осигурява цялостната подкрепа за RHSP.

Партньори

 

 

 

Институт „Отворено общество“ – София, изпълнява компонентите „Стипендии“ и „Наставничество“, Фондация „Интелдей“ - комуникационния компонент, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ - компонент „Застъпничество“.