Choose languange:
A+ A-
Program stipendiranja Roma i Romkinja iz oblasti zdravlja

Stvaranje generacije romskih profesionalaca u oblasti medicine

Prijava na mejiling listu

 Afirmativnim merama do društva bez diskriminacije

RHSP program značajan je za kontinuitet u obrazovanju na svim nivoima

Angelina Skarep, samostalni savetnik Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja


Romi su najneobrazovanija zajednica u Srbiji. Šta država radi i šta, uopšte, može da uradi kako bi se u narednom periodu to promenilo?

Nabrojaću neke od aktivnosti države:
- Pruža pomoć i podršku pedagoških asistenata, sada je angažovano 175 asistenata (35 u PU a 140 u osnovnim školama).
- Dostupnost obrazovanja bez diskriminacije, usvojen je Pravilnik o prepoznavanju oblika diskriminacije u obrazovanju u odnosu na sve ciljne grupe - učenike, nastavnike, roditelje...
-Smanjenje drop-out, stipendije za učenike srednjoškolce i studente: iz budžeta Republike Srbije za odlične učenike, iz TARI projekta (EU fondovi) za 520 učenika srednjih škola koji su najviše u riziku od napuštanja školovanja, učenici koji postižu prosečna postignuća/školski uspeh od 2,5 do 3,5; prevencija drop out za svu decu u riziku i izrada programa aktivnosti koji uključuju prevenciju i intervenciju sa UNICEF om.
- Afirmativne mere za upis učenika u srednje škole na osnovu novog Pravilnika o upisu romskih učenika.
- Rani razvoj dece od 3-5 godina za decu iz osetljivih grupa, izrada i pilotiranje diversifikovanih programa u lokalnim sredinama koji će pomoći da se deca ranog uzrasta i njihovi roditelji uključe u predškolsko obrazovanje.

Koji je, po vašem mišljenju, u tom smislu, značaj RHSP projekta?

Značajan je za kontinuitet u obrazovanju na svim nivoima, poboljšanje materijalnih uslova u kojima žive mladi ljudi, nabavka udžbenika, opreme, osnovnih životnih uslova, prevoz i mogućnost stručnog usavršavanja.

Ministarstvo prosvete je i u prethodnim godinama pozdravilo ovaj projekat, no ima li država, sem verbalne podrške, mogućnost da i na drugi način podrži ovakve programe stipendiranja ili pokrene svoj?

Obezbeđene su stipendije za odlične učenike i studente u kontinuitetu, a za ostale učenike koji pohađaju srednje škole obezbeđena su sredstva za nastavak stipendiranja za naredne dve godine iz EU sredstava.

Država obezbeđuje i određeni broj (zagarantovanih) budžetskih mesta na fakultetima, za pripadnike romske nacionane manjine. Da li je taj broj dovoljan (i koliki je) i šta to donosi romskoj zajednici?

Obezbeđen je određen broj mesta u odnosu na kvotu i u zavisnosti od prijavljenog broja studenata, od 2-4 procenta... Taj broj nije dovoljan, ali omogućava upis studenata pod posebnim, povoljnijim uslovima na osnovu afirmativnih mera.

Znamo da i kad završe škole, Romi neretko imaju poteškoće da se zaposle. Ima li država mehanizme da pomogne u prevazilaženju tog problema, odnosno da pomogne u zapošljavanju makar visokoobrazovanih, u ovom slučaju lekara, stomatologa, farmaceuta...?

Nemam dovoljno podataka, ni saznanja šta sve država radi u oblasti zapošljavanja.


Donatori

Open Society Foundations

Institut za otvoreno društvo obezbeđuje kompletnu podršku programu.

Partneri

Udruženje romskih studenata

Škola javnog zdravlja

Medija centar Beograd

Udruženje romskih studenata implementira komponentu javnog zagovaranja, Škola javnog zdravlja implementira mentorsku komponentu, a Medija centar implementira medijsku komponentu programa.