Choose languange:
A+ A-
Program stipendiranja Roma i Romkinja iz oblasti zdravlja

Stvaranje generacije romskih profesionalaca u oblasti medicine

Prijava na mejiling listu

Izlečive bolesti prelaze u hronične

Stipendisti i stipendistkinje Programa stipendiranja Roma i Romkinja u oblasti zdravlja učestvovali su u pisanju i realizaciji projekta Zdravstvene radionice za unapređenje i očuvanje zdravlja majki i male dece u romskim naseljima

Izvor: Dnevnik

Projekat Udruženja romskih studenata „Zdravstvene radionice za unapređenje i očuvanje zdravlja majki i male dece u romskim naseljima” počeće da se realizuje u septembrui trajaće naredna dva meseca radi povećanja biološkog potencijala majki i dece, kao i podizanja nivoa svesti o zdravlju, prevencijama i povećanog informisanja. Projekat finansira Grad Novi Sad u okviru javnog konkursa za dodelu sredstava za realizaciju projekata udruženja, zadužbina i fondacija u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti za 2016. godinu, a njime će biti obuhvaćeno 30 romskih porodica.

– Zdravstveno stanje Romkinja u vezi s trudnoćom, porođajem i materinstvom izloženo je mnogobrojnim rizicima, uzimajući u obzir socijalno-ekonomske faktore u kojima romske porodice žive – kaže jedan od članova Udruženja i realizatora projekta dr Dejan Dimitrov.

– S, u proseku više od troje dece, romske žene često nose trudnoću bez zdravstvenog nadzora, dok je njihovo znanje o reproduktivnom zdravlju nisko. Stoga su, u okviru projekta, predviđena i gostujuća predavanja ginekologa. Zbog životnih uslova koji vladaju u romskim naseljima u Novom Sadu, majke, kao i nedonoščad, odojčad i mala deca, izloženi su riziku oboljevanja od mnogih bolesti. Čak i veliki broj izlečivih bolesti ostavlja posledice i prelazi u hronične.

Teme koje planiraju da sprovode u okviru projekta su: značaj i dostupnost zdravstvene zaštite, nega i zdravlje žene, novorođenče – nega i dojenje, poseta patronažne službe, značaj vakcinacije, odojče – rani razvoj, nega i ishrana, i najčešće bolesti dece, deca sa hroničnim bolestima i posebnim zdravstvenim potrebama. Da bi realizovalo slične projekte, Udruženje romskih studenata, koje postoji već 16 godina, ima donatore poput Romskog edukacionog fonda, Fonda za otvoreno društvo i drugih međunarodnih organizacija, dok je, kada je reč o podršci države, situacija drugačija.

– Udruženje je do sada sprovelo više od 30 projekata, i to prvenstveno u skladu s Međunarodnom dekadom Roma 2005–2015. godine. Reč je o međunarodnom projektu koji je trebalo da unapredi položaj Roma, i to u oblasti zdravstva, zapošljavanja, stanovanja i obrazovanja – navodi dr Dimitrov. – Iako sami Romi nisu zadovoljni postignutim, moramo priznati da je Dekada dala određene pomake, posebno pri podizanju svesti o potrebi za intervencijom društva usmerenom ka poboljšanju života Roma.

Dr Dimitrov naglašava da je posebno zanimljiv položaj Roma u odnosu na 23. i 24. pregovaračko poglavlje s Evropskom unijom, u kojima se posebna pažnja odnosi na intervencije Srbije u odnosu na položaj Roma i ostvarivanje njihovih prava na obrazovanje, zdravstvo, zapošljavanje i stanovanje. I premijer Aleksandar Vučić potpisao je u aprilu 2016. godine Strategiju za unapređenje položaja te nacionalne manjine, čime je, kako smatra dr Dimitrov, iskazana iskrena namera da se strateški pristupi rešavanju problema Roma, a ne da se interveniše samo u smislu saniranja posledica.

– Potrebno je uložiti dodatne napore, posebno na lokalnim nivoima, da se Romi prepoznaju kao partneri u sprovođenju projekata jer romska zajednica u ovom trenutku raspolaže visokoobrazovanim članovima koji bi trebalo da budu uključeni i na nivoima društva gde se donose odluke, a ne samo da budu korisnici usluga – kaže Dimitrov.

L. Radlovački

Aktivni i s namerom da se prošire

– Naše udruženje okuplja veliki broj i studenata koji nisu romske nacionalnosti – kaže dr Dejan Dimitrov. – Trenutno na Univerzitetu u Novom Sadu studira više od 300 studenata Roma. Naravno da želimo da taj broj bude veći. Zvanični podaci govore da u Srbiji samo 0,7 odsto Roma ima više ili visoko obrazovanje, a to je poraz društva i razlog tome možemo da tražimo na obe strane.

Kada su osnovali Udruženje 2000. godine, na novosadskom Univerzitetu bilo je svega 18 studenata romske nacionalnosti, ali je i prednjačio po broju u odnosu na ostale univerzitete u Srbiji. Danas Udruženje ima svoje kancelarije u Nišu, a u pregovorima su da osnuju jednu i u Beogradu. Imaju i Romski zdravstveni program, u okviru kojeg rade na jačanju kapaciteta studenata medicine u vezi sa zagovaranjem unapređenja zdravlja Roma, a imaju i projekat prevencije ranog napuštanja školovanja i ranog stupanja u brak.


Donatori

Open Society Foundations

Institut za otvoreno društvo obezbeđuje kompletnu podršku programu.

Partneri

Udruženje romskih studenata

Škola javnog zdravlja

Medija centar Beograd

Udruženje romskih studenata implementira komponentu javnog zagovaranja, Škola javnog zdravlja implementira mentorsku komponentu, a Medija centar implementira medijsku komponentu programa.