Choose languange:
A+ A-
Program stipendiranja Roma i Romkinja iz oblasti zdravlja

Stvaranje generacije romskih profesionalaca u oblasti medicine

Prijava na mejiling listu

Pogledajte sve fotografije
Prezentacija Programa stipendiranja obrazovanja Roma/kinja u oblasti zdravlja

Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i Fondacija za otvoreno društvo, Mađarska u okviru Zdravstvenog programa u saradnji sa Programom stipendija Romskog obrazovnog fonda realizuju Program stipendiranja obrazovanja Roma/kinja u oblasti zdravlja (Roma Heal

Stipendijski program se sprovodi osim u Srbiji i u Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, i namenjen je učenicima/cama i studentima/kinjama medicinskih škola, akreditovanih visokih škola i fakulteta u oblasti medicinskih nauka i pruža podršku mladim Romima/kinjama u procesu školovanja i studiranja.

Program se sastoji iz nekoliko komponenti: stipendijske, tutorske, mentorske, medijske, kao i komponente za jačanje liderskih veština mladih Roma/kinja, i pruža sveobuvatnu podršku svojim stipendistima. Cilj programa je da doprinese povećanju broja medicinskih radnika/ca romske nacionalnosti i na taj način učestvuje u borbi protiv diskriminacije i kršenja ljudskih prava romske zajednice u oblasti zdravlja.

Na konferenciji za novinare/ke biće predstavljeni rezultati ovogodišnje realizacije programa i značaj podrške programa obrazovanju i obezbeđivanju boljeg života pripadnicima/cama romske manjine.

Konferencija za novinare
Fondacije za otvoreno društvo
i Medija centra Beograd

Govore:

  • Jelena Savić, koordinatorka RHSP programa Romskog obrazovnog fonda za Srbiju
  • prof. dr Snežana Simić, Institut za socijalnu medicinu pri Medicinskom fakultetu u Beogradu, rukovodilac mentorske komponente u okviru RHSP programa Romskog obrazovnog fonda
  • Julkica Stefanović, trenerica za Niš i Kragujevac, NVO Udruženje romskih studenata iz Novog Sada, predstavnik komponente javnog zagovaranja u okviru RHSP programa Romskog obrazovnog fonda
  • Radovan Jovanović, predstavnik NVO Udruženje romskih studenata iz Novog Sada, tutorska komponenta u okviru RHSP programa Romskog obrazovnog fonda
  • Damir Bahtijarević, stipendista

Moderator: Milica Milić, Medija centar Beograd

(Beta) - Romski obrazovni fond stipendiraće tokom akademske 2012/2013. godine 35 romskih studenata na fakultetima medicinske struke, a stipendisti će godišnje dobijati 2.000 evra.

Na konferenciji za novinare u utorak najavljeno je i da će na proleće naredne godine početi konkurs za naredni ciklus stipendiranja. Finansijska pomoć u ovom ciklusu obezbedjena je za 35 Roma, a prošle godine bilo je 20 stipendista. Podrška se pruža studentima koji žele da se školuju na medicinskim, farmaceutskim i stomatološkim fakultetima. Kao razloge za sprovođenje ovog programa koordinatorka projekta Jelena Savić navela je statistiku, prema kojoj 61 odsto Roma nema završenu osnovnu školu, dok je u ostatku populacije taj procenat 22 odsto. Srednju školu završava svega oko 7 odsto Roma, a fakultet 0,3 odsto.

Donatori

Open Society Foundations

Institut za otvoreno društvo obezbeđuje kompletnu podršku programu.

Partneri

Udruženje romskih studenata

Škola javnog zdravlja

Medija centar Beograd

Udruženje romskih studenata implementira komponentu javnog zagovaranja, Škola javnog zdravlja implementira mentorsku komponentu, a Medija centar implementira medijsku komponentu programa.