Choose languange:
A+ A-
Program stipendiranja Roma i Romkinja iz oblasti zdravlja

Stvaranje generacije romskih profesionalaca u oblasti medicine

Prijava na mejiling listu

RHSP stipendisti i stipendistkinje - Kako žive naši sunarodnici u romskim naseljima

Program stipendiranja Roma i Romkinja u oblasti zdravlja od 2010. godine u Srbiji, zajednička inicijativa Fondacije za otvoreno društvo i Romskog edukativnog fonda, radi na kreiranju generacije romskih medicinskih profesionalaca.

Program stipendiranja Roma i Romkinja u oblasti zdravlja od 2010. godine u Srbiji, zajednička inicijativa Fondacije za otvoreno društvo i Romskog edukativnog fonda, radi na kreiranju generacije romskih medicinskih profesionalaca. Podršku programa dobijaju samo najbolji mladi Romi i Romkinje koji će nakon završetka studija ući u zdravstvene institucije i svojim radom doprineti boljoj zdravstvenoj zaštiti svojih sugrađana.
Udruženje romskih studenata iz Novog Sada, jedan od partnera na realizacije programa, već dugi niz godina radi sa mladim Romima i Romkinjama na jačanju njihovog romskog identiteta pružajući im istovremeno korisne tehnike kako da zagovaraju za bolji položaj svojih ugroženih sunarodnika. Kako da budu glas koji će se čuti, a koji govori o problemima sa kojima se ova marginalizovana grupa suočava.

Kako bi se upoznali sa realnim problemima i situacijom u romskim naseljima, u okviru ovogodišnjeg Follow up programa (april-jun 2016), URS je organizovao za stipendiste i stipendistkinje niz aktivnosti. Pre svega poseta romskim naseljima i rad sa njihovim stanovnicima. Ostvarena je intenzivna saradnja sa zdravstvenim medijatorkama, pedagoškim asistentima, mobilnim timovima, kroz koju su budući romski medicinski profesionalci dobili sliku o relnom životu u naselju.

Direktan rad sa stanovnicima romskih naselja neprocenljiv je elemenat koji će usmeriti rad budućih romskih lekara ka stvarnim potrebama kako bi se poboljšala zdravstvena zaštita romske populacija. Stipendisti su u naselja (u Beogradu, Novom Sadu i Nišu) odlazili tri puta mesečno.

Svoja iskustva i utiske sa terena stipendisti/kinje će opisati u esejima koji će biti objavljeni u okviru posebne publikacije.

Donatori

Open Society Foundations

Institut za otvoreno društvo obezbeđuje kompletnu podršku programu.

Partneri

Udruženje romskih studenata

Škola javnog zdravlja

Medija centar Beograd

Udruženje romskih studenata implementira komponentu javnog zagovaranja, Škola javnog zdravlja implementira mentorsku komponentu, a Medija centar implementira medijsku komponentu programa.