Choose languange:
A+ A-
Program stipendiranja Roma i Romkinja iz oblasti zdravlja

Stvaranje generacije romskih profesionalaca u oblasti medicine

Prijava na mejiling listu

SASTO 5 – Škola zastupanja za stipendiste i stipendistkinje RHSP programa Generacije romskih medicinskih radnika za promene

Udruženje romskih studenata iz Novog Sada, u okviru advocacy komponente Programa stipendiranja Roma i Romkinja u oblasti zdravlja, organizovalo je Školu zastupanja SASTO 5

Novi Sad - Udruženje romskih studenata iz Novog Sada, u okviru advocacy komponente Programa stipendiranja Roma i Romkinja u oblasti zdravlja, organizovalo je Školu zastupanja SASTO 5 (9-12. avgusta 2016) u Centru za privredno-tehnološki razvoj na Andrevlju.

Ove godine okupilo se 27 romskih studenata i studentkinja medicine sa fakulteta u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

Program SASTO 5 škole dizjniran je da osposobi budući romski medicinski kadar da preuzme aktivnu ulogu u unapređenju zdravlja Roma i Romkinja. Poseban akcenat je stavljen ne edukativnu tematiku u želji da se budući zdravstveni radnici što spremniji uključe u sferu rada i zdravstveni sistem.

Neke od obuhvaćenih tema su bile : Romski jezik i medicina, Kako da se bolje predstavim kroz CV, motivaciono pismo i intervju za posao, Zdravlje Roma/kinja u svetlu najnovijih istraživanja, Aktuelni programi Ministarstva zdravlja koji se tiču Roma.

Program stipendiranja Roma i Romkinja u oblasti zdravlja se sprovodi u Srbiji od 2010. godine. Zajednička je inicijativa Fondacije za otvoreno društvo i Romskog edukativnog fonda.


Donatori

Open Society Foundations

Institut za otvoreno društvo obezbeđuje kompletnu podršku programu.

Partneri

Udruženje romskih studenata

Škola javnog zdravlja

Medija centar Beograd

Udruženje romskih studenata implementira komponentu javnog zagovaranja, Škola javnog zdravlja implementira mentorsku komponentu, a Medija centar implementira medijsku komponentu programa.