Choose languange:
A+ A-
Program stipendiranja Roma i Romkinja iz oblasti zdravlja

Stvaranje generacije romskih profesionalaca u oblasti medicine

Prijava na mejiling listu

Pogledajte sve fotografije
SUBOTICA: „Stipendije za učenike/ce i studente/kinje romske nacionalnosti za obrazovanje u oblasti medicinskih nauka“

Medija centar Subotica, Gradska kuća, Trg Slobode 1

Institut za otvoreno društvo i Fond za otvoreno društvo u okviru Zdravstvenog programa u saradnji sa Programom stipendija Romskog obrazovnog fonda realizuju Program stipendiranja obrazovanja Roma/kinja u oblasti zdravlja (Roma Health Scholarship Program - RHSP).

Program je namenjen pripadnicima/cama romske nacionalne manjine koji/e završavaju 8. razred osnovne škole i žele da u toku leta upišu srednju školu u oblasti medicine, farmacije, stomatologije i drugih zdravstvenih oblasti, kao i srednjoškolcima/kama koji/e se obrazuju na privatnim i državnim srednjim školama i studentima/kinjama koji studiraju po bolonjskom principu na privatnim i državnim akreditovanim visokim školama i fakultetima u oblasti medicine, farmacije, stomatologije i drugih zdravstvenih oblasti.

Na konferenciji za novinare/ke biće predstavljen program i značaj podrške programa obrazovanju i obezbeđivanju boljeg života pripadnicima/cama romske manjine.

Konferencija za novinare/ke
REF-a, OSI-a i Medija centra Beograd


Govore:

  • Jelena Savić, koordinatorka RHSP programa Romskog obrazovnog fonda
  • Tatjana Perić, stručnjakinja u oblasti ljudskih prava
  • Nenad Vladisavljev, predsednik NVO „Udruženja romskih studenata“ iz Novog Sada rukovodilac komponente javnog zagovaranja u okviru RHSP programa Romskog obrazovnog fonda
  • Gabrijel Ademović, NVO „Humanitarno udruženje Roma“ iz Niša, pomoćnik rukovodioca projekta za komponentu pripreme za upis na fakultete NVO „Humanitarno udruženje Roma“ u okviru programa u oblasti zdravlja Romskog obrazovnog fonda,i korisnik RHSP programa stipendiranja
  • Milica Milić, Medija centar Beograd, asistent projekt menadžera medijske komponente u okviru RHSP programa Romskog obrazovnog fonda

Više o projektu

Program čine 4 komponente koje će sprovoditi partnerske organizacije/institucije:

1. Selekciju i dodelu stipendija kandidatima koji su upisani u srednje škole, visoke škole i fakultete u oblasti medicine, faramacije, stomatologije obavlja REF.

2. Medijsku kampanju ovog programa, distribuciju informacija o mogućnosti konkurisanja, obimu i uspehu programa široj javnosti, nadležnim vlastima i potencijalnim korisnicima osmišljava i sprovodi Medija centar iz Beograda.

3. Izbor stručnjaka koji mogu biti mentori korisnicima i koji bi korisnike vodili i pružali im pomoć u akademskom i profesionalnom smislu, što bi doprinelo povećanju broja mladih Roma i Romkinja u medicinskim strukama a time i poboljšanju pristupa zdravstvenim uslugama celokupnoj romskoj zajednici, će organizovati Škola javnog zdravlja pri Medicinskom fakultetu u Beogradu.

4. Trening u oblasti javnog zagovaranja u vidu letnje škole na kojoj će se raditi na ličnom razvoju, jačanju liderskih veština, upoznavanju korisnika sa procesom javnog zagovaranja u oblasti zdravlja, informisanju o pravu na zdravlje, specifičnostima romske kulture i tradicije a što bi doprinelo stvaranju mreže eksperata romske nacionalnosti u oblasti zdravlja koja bi bila važan partner u razvoju i implementaciji javnih politika i šire u sprovođenju procesa inkuluzije sprovodiće Udruženje romskih studenata iz Novog Sada.

Celokupno saopštenje (pdf)

Donatori

Open Society Foundations

Institut za otvoreno društvo obezbeđuje kompletnu podršku programu.

Partneri

Udruženje romskih studenata

Škola javnog zdravlja

Medija centar Beograd

Udruženje romskih studenata implementira komponentu javnog zagovaranja, Škola javnog zdravlja implementira mentorsku komponentu, a Medija centar implementira medijsku komponentu programa.