Choose languange:
A+ A-
Burse medicale pentru romi

Dezvoltăm o generație de profesioniști romi în domeniul medical

Înscriere în lista de email

 Afirmativnim merama do društva bez diskriminacije

RHSP program značajan je za kontinuitet u obrazovanju na svim nivoima

Angelina Skarep, samostalni savetnik Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja


Romi su najneobrazovanija zajednica u Srbiji. Šta država radi i šta, uopšte, može da uradi kako bi se u narednom periodu to promenilo?

Nabrojaću neke od aktivnosti države:
- Pruža pomoć i podršku pedagoških asistenata, sada je angažovano 175 asistenata (35 u PU a 140 u osnovnim školama).
- Dostupnost obrazovanja bez diskriminacije, usvojen je Pravilnik o prepoznavanju oblika diskriminacije u obrazovanju u odnosu na sve ciljne grupe - učenike, nastavnike, roditelje...
-Smanjenje drop-out, stipendije za učenike srednjoškolce i studente: iz budžeta Republike Srbije za odlične učenike, iz TARI projekta (EU fondovi) za 520 učenika srednjih škola koji su najviše u riziku od napuštanja školovanja, učenici koji postižu prosečna postignuća/školski uspeh od 2,5 do 3,5; prevencija drop out za svu decu u riziku i izrada programa aktivnosti koji uključuju prevenciju i intervenciju sa UNICEF om.
- Afirmativne mere za upis učenika u srednje škole na osnovu novog Pravilnika o upisu romskih učenika.
- Rani razvoj dece od 3-5 godina za decu iz osetljivih grupa, izrada i pilotiranje diversifikovanih programa u lokalnim sredinama koji će pomoći da se deca ranog uzrasta i njihovi roditelji uključe u predškolsko obrazovanje.

Koji je, po vašem mišljenju, u tom smislu, značaj RHSP projekta?

Značajan je za kontinuitet u obrazovanju na svim nivoima, poboljšanje materijalnih uslova u kojima žive mladi ljudi, nabavka udžbenika, opreme, osnovnih životnih uslova, prevoz i mogućnost stručnog usavršavanja.

Ministarstvo prosvete je i u prethodnim godinama pozdravilo ovaj projekat, no ima li država, sem verbalne podrške, mogućnost da i na drugi način podrži ovakve programe stipendiranja ili pokrene svoj?

Obezbeđene su stipendije za odlične učenike i studente u kontinuitetu, a za ostale učenike koji pohađaju srednje škole obezbeđena su sredstva za nastavak stipendiranja za naredne dve godine iz EU sredstava.

Država obezbeđuje i određeni broj (zagarantovanih) budžetskih mesta na fakultetima, za pripadnike romske nacionane manjine. Da li je taj broj dovoljan (i koliki je) i šta to donosi romskoj zajednici?

Obezbeđen je određen broj mesta u odnosu na kvotu i u zavisnosti od prijavljenog broja studenata, od 2-4 procenta... Taj broj nije dovoljan, ali omogućava upis studenata pod posebnim, povoljnijim uslovima na osnovu afirmativnih mera.

Znamo da i kad završe škole, Romi neretko imaju poteškoće da se zaposle. Ima li država mehanizme da pomogne u prevazilaženju tog problema, odnosno da pomogne u zapošljavanju makar visokoobrazovanih, u ovom slučaju lekara, stomatologa, farmaceuta...?

Nemam dovoljno podataka, ni saznanja šta sve država radi u oblasti zapošljavanja.