Choose languange:
A+ A-
Стипендиантска програма за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи

Програма за изграждане на поколение роми професионалисти в медицината

Абонамент

Обучение в застъпничество за над 70  студенти по медицина от ромски произход
За седма поредна година Център "Амалипе" организира обучение по застъпничество на 35 студенти от ромски произход, обучаващи се в медицинските университети и колежи в цялата страна. Обучението се проведе във В. Търново от 27 юли до 1 август и е част от Програмата за подкрепа на роми – студенти по медицина, координирана от Институт „Отворено общество”. Студентите традиционно ще се занимаят с проблемите в сферата на ромската интеграция, здравеопазването и здравната реформа като цяло и ще изразят своята позиция по проблемните въпроси.
Като част от програмата на обучението студентите се разучават театрални техники за работа по значимите проблеми в здравната реформа и ромската интеграция, за което ще работят със специалисти по театрално-базирани техники и групова работа. Крайният резултат – кратко театрално представление бе представено на широката общественост в пространството между сградата на община В. Търново и Факултета по изкуствата на 31 юли в интервала 12:00 – 12:30 часа, както и в 18.00 ч. същия ден в камерен салон на читалище „Искра”.
В друга част от обучението студентите извършат теренна работа в различни селища от Великотърновска област. Те проучват какви са основните проблеми, с които се сблъскват жителите на тези населени места в достъпа си до качествени здравни услуги. В резултат от теренната работа, студентите ще формулират свои предложения по основните дискутирани понастоящем теми, свързани със здравната реформа.
Като заключително събитие на 31 юли се провежда студентска кръгла маса „Предизвикателства пред здравната реформа в малките населени места”. На форума участниците ще представят наблюденията си от теренната работа и ще отправят конкретни предложения за подобряване на достъпа до здравни услуги на уязвимите малцинства, повишаване на качеството на здравеопазване в малките населени места, както и идеи за цялостно подобряване на условията на живот в ромските квартали и в селските райони. За участие са поканени и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, както и други представители на здравното ведомство.

Донори

 

Фондация „Отворено общество“ осигурява цялостната подкрепа за RHSP.

Партньори

 

 

 

Институт „Отворено общество“ – София, изпълнява компонентите „Стипендии“ и „Наставничество“, Фондация „Интелдей“ - комуникационния компонент, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ - компонент „Застъпничество“.