Choose languange:
A+ A-
Стипендиантска програма за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи

Програма за изграждане на поколение роми професионалисти в медицината

Абонамент

Всички снимки
Обучения „Успешно представяне пред медиите“

Март - април 2015

В рамките на Комуникационния компонент през март и април 2015 г. бяха организирани 2 еднодневни обучения на тема „Успешно представяне пред медиите“, предназначени за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи, включени в стипендиантската програма.

Тези обучения имаха за цел да създадат комуникационни умения у ромските студенти и да ги подготвят за активно участие в процеса на подобряване публичния образ на академичния потенциал на младите роми в България.

По време на обученията бяха разгледани механизмите на функциониране на медиите, спецификите на различните медии (печатни и електронни, национални и местни, всекидневници и седмичници) и на различните аудитории. За участниците беше полезно да научат как да бъдат атрактивни за медиите, какви са тайните на успешното медийно представяне, как да създадат успешни и трайни контакти с журналистите и как да изградят умения за добро лично представяне по време на участие в предаване и даване на интервю. Специално внимание беше обърнато на участието в телевизионно предаване и даване на телевизионно интервю - на живо и на запис.

С особен интерес от участниците премина дискусията кой как говори за ромите в новините, темата толерантност и медии – с оглед актуалните медийни казуси, историите, които рушат стереотипи в интернет, позитивни и негативни примери за присъствието на ромите в медиите, как да се представят пред медиите по въпроси, засягащи ромската общност.

Акцент в програмата и на двете обучения беше поставен на ролята на социалните мрежи – фейсбук, туитър, линкдин, и въпросът кой съм аз в интернет, как се презентирам, в какви блогове, групи за приятелство избирам да се включа, как управлявам онлайн комуникацията си, какъв е моят имидж във фейсбук. Обсъден беше въпросът за ромската общност във фейсбук, това лично или обществено пространство е, езикът на омразата във виртуалното пространство и как да му се противопоставим.

Практическият аспект на обучението беше силно застъпен. Теоретичната подготовка за поведение пред камера бе съпроводена от реално провеждане на симулация на телевизионно интервю между участниците пред видео камера и заснемане на видео визитки, последвано от анализ на допуснатите слабости и печелившите стратегии на поведение пред камерата

Донори

 

Фондация „Отворено общество“ осигурява цялостната подкрепа за RHSP.

Партньори

 

 

 

Институт „Отворено общество“ – София, изпълнява компонентите „Стипендии“ и „Наставничество“, Фондация „Интелдей“ - комуникационния компонент, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ - компонент „Застъпничество“.