Choose languange:
A+ A-
Program stipendiranja Roma i Romkinja iz oblasti zdravlja

Stvaranje generacije romskih profesionalaca u oblasti medicine

Prijava na mejiling listu

Pogledajte sve fotografije
5 godina podrške romskim studentima i učenicima

Predstavljenje postignutih rezultata tokom proteklih 5 godina i značaj podrške programa obrazovanju i obezbeđivanju boljeg života pripadnicima/cama romske nacionalne manjine

Sa ciljem da utiče na problem manjka romskih profesionalaca u oblasti medicine Romski obrazovni fond iz Budimpešte zajedno sa Fondacijom za otvoreno društvo, Mađarska i Fondacijom za otvoreno društvo, Srbija u okviru Romskog programa javnog zdravlja realizuje Program stipendiranja Roma i Romkinja u oblasti zdravlja.

Program tokom proteklih 5 godina podržava studente/kinje i učenike/učenice romske nacionalnosti koji se obrazuju u oblasti medicine, stomatologije i farmacije na univerzitetskom nivou, na nivou visokih škola strukovnih studija i srednjih stručnih škola.

Romski studenti i učenici su pored finansijske podrške dobili i individualne stipendije za kurseve stranih jezika, za učešće na konferencijama i letnjim školama, rad sa mentorima tokom studija, obuke za javno zastupanje.

Na konferenciji za novinare/ke su predstavljeni postignuti rezultati tokom proteklih 5 godina i značaj podrške programa obrazovanju i obezbeđivanju boljeg života pripadnicima/cama romske nacionalne manjine.

Govorili su:

  • Jelica Nikolić, koordinatorka RHS programa
  • prof. dr Snežana Simić, Institut za socijalnu medicinu pri Medicinskom fakultetu u Beogradu, predstavnica mentorske komponente RHS programa
  • Miroslav Nikolić, predstavnik advocacy komponente programa, Udruženje romskih studenata, Novi Sad
  • Smiljana Ramanović, stipendistkinja programa
Moderatorka: Milica Milić, Medija centar Beograd

Izveštaj
Za pet godina dodeljeno oko 280 stipendija za Rome
(Beta) - Romski edukativni fond dodelio je od 2010. godine oko 280 stipendija za studente i srednjoškolce koji se obrazuju u zdravstvenom sektoru, kazala je u četvrtak koordinatorka Romskog zdravstvenog stipendijskog programa Jelica Nikolić. Najviše romskih studenata na zdravstvenim fakultetima je u Novom Sadu, zatim u Nišu i u Beogradu, kazala je na konferenciji za novinare u Beogradu mentorka na programu Snežana Simić.
Ona je dodala da zna da je do sada diplomiralo pet stipendista, da su oni, kao i mladi iz opšte populacije nezaposleni, a da su neki otišli u zapadnu Evropu i da tamo rade.
"Prolaznost naših studenata je na nivou opšte prolaznosti. Jedna devojka je na doktorskim studijama, jedna radi kao asistent. Neki su otišli u Nemačku, neki se spremaju da idu, ali to je situacija sa celokupnom zdravstvenom strukom i mladima", kazala je Simić.
Ona je kao pozitivan pomak ocenila to što se sve više studenata uključuje u naučno-istraživačke radove i nevladine organizacije koje služe kao podrška mladim Romima.
Stipendistkinja Smiljana Romanović kazala je da joj je stipendija mnogo značila ekonomski, jer je manje opterećivala svoju porodicu. Ona je dodala i da je njen plan da ode u Švedsku.
"Ja ću kao i mnoge moje kolege, ne samo Romi, otići na stranu. Ja bih ostala da se bavima naučnim radom, kliničkom medicinom, imam prosek 9,6, ali je i sa tim prosekom teško naći posao", kazala je Romanović.
Koordinatorka Jelica Nikolić kazala je da je konkurs za novi ciklus stipendiranja raspisan 8. aprila, ali da je program otvoren samo za one koji su već koristili stipendiju, jer je cilj da se zadrže stipendisti koji su bili dobri studenti i da se pregovara o fondu za nove stipendije.
Stipendija za studente iznosi oko 3.500 evra godišnje dok je stipendija za srednjoškolce veća od 1.000 evra. Ona je dodala da pored ovih stipendija, Romski edukativni fond omogućava i individualne stipendije za učenje jezika i odlaske na medjunarodne konferencije.
Nikolić je dodala je otvoren i konkurs za Romsku memorijalnu stipendiju i da za ovaj program mogu da konkurišu studenti svih akreditovanih fakulteta do 13. maja.

Donatori

Open Society Foundations

Institut za otvoreno društvo obezbeđuje kompletnu podršku programu.

Partneri

Udruženje romskih studenata

Škola javnog zdravlja

Medija centar Beograd

Udruženje romskih studenata implementira komponentu javnog zagovaranja, Škola javnog zdravlja implementira mentorsku komponentu, a Medija centar implementira medijsku komponentu programa.