Choose languange:
A+ A-
Program stipendiranja Roma i Romkinja iz oblasti zdravlja

Stvaranje generacije romskih profesionalaca u oblasti medicine

Prijava na mejiling listu

Pogledajte sve fotografije
Premijera dokumentarnog filma „Premošćivanje jaza“

Premijera dokumentarnog filma „Premošćivanje jaza“ i panel diskusija „Znanjem protiv diskriminacije“

Medija centar Beograd je realizovao projekat Premošćivanje jaza – koji je finansijski podržan od Fondacije za otvoreno društvo Srbija i Fondacije Instituta za otvoreno društvo Mađarska u okviru Romskog programa javnog zdravlja. „Premošćivanje jaza“ je integralni deo Programa stipendiranja Roma/kinja u oblasti zdravlja (Roma Health Scholarship Program - RHSP).

Dokumentarna drama o uspešnim romskim studentima prikazuje njihove živote, akademski rad i postignuća pružajući jednu drugačiju sliku o romskoj populaciji. Sagovornici i učesnici su podelili svoje priče o obrazovanju, životnim okolnostima, očekivanjima i dostignućima sa produkcijkim timom koji je radio na izradi filma.

Već treću godinu Medija centar realizuje medijsku komponentu RHSP programa i promoviše romske studente kao i borbu protiv uvreženih stereotipa da Romi ne žele da se integrišu u društvu, da uče i obrazuju se. Izuzetno je važno pružiti podršku Romima/kinjama u procesu obrazovanja kao važnom segmentu individualnog razvoja i prilike za bolji društveni položaj i društveno priznanje za postignute rezultate. Sve medijske aktivnosti fokusirane su na borbu protiv stereotipa, promociju programa i pružanju informacija širokoj publici o Romima/kinjama koji se obrazuju u oblasti medicinskih nauka.

Govore:

  • Ofelija Backović - Šami, direktorka Medija centra Beograd i režiserka dokumentarnog filma
  • Ivan Radenković, Koordinator projekta „Jednaka šansa“, Udruženje romskih studenata
  • Angelina Skarep, samostalna savetnica u odeljenju Evropske integracije, Ministarstvo prosvete i nauke
  • dr Janko Janković, Institut za socijalnu medicinu pri Medicinskom fakultetu u Beogradu, rukovodilac mentorske komponente u okviru RHSP programa Romskog obrazovnog fonda
  • Jelena Savić, Koordinatorka za RMUSP za Srbiju
Moderatorka: Biljana Pavlović, novinarka Medija centra

Donatori

Open Society Foundations

Institut za otvoreno društvo obezbeđuje kompletnu podršku programu.

Partneri

Udruženje romskih studenata

Škola javnog zdravlja

Medija centar Beograd

Udruženje romskih studenata implementira komponentu javnog zagovaranja, Škola javnog zdravlja implementira mentorsku komponentu, a Medija centar implementira medijsku komponentu programa.