Choose languange:
A+ A-
Program stipendiranja Roma i Romkinja iz oblasti zdravlja

Stvaranje generacije romskih profesionalaca u oblasti medicine

Prijava na mejiling listu

Sastanak mentora i stipendista povodom završetka ovogodišnjeg projekta

Mentorska podrška Romima stipendistima koji se školuju za zdravstvene profesije

U Dekanatu Medicinskog fakulteta u Beogradu održan je sastanak romskih stipendista i njihovih mentora povodom završetka ovogodišnjeg projekta Mentorska podrška Romima stipendistima koji se školuju za zdravstvene profesije. Ovo je šesta godina realizacije mentorske komponente Programa stipendiranja Roma i Romkinja u oblasti zdravlja. Dr Janko Janković, docent na Medicinskom fakultetu i rukovodilac projekta, u kratkom uvodu predstavio je uspehe ovogodišnjeg rada. Tokom akademske 2014/2015. godine 13 studenata na 3 Univerziteta dobilo je mentorsku podršku. A pre svega je istakao da su romski stipendisti učestvovali na međunarodnim konferencijama.

Stipendisti programa Damir Bahtijarević, Tamara Savu i Slađana Muratović učestvovali su na VIII evropskoj konferenciji o javnom zdravlju u Milanu. Dok je romski student Damir Bahtijarević učestvovao i na prvoj regionalnoj radionici Capacity building for sustainable health care programs in South-eastern Europe.

Budući romski medicinski profesionalci, osvrnuli su se na svoj rad, akademske izazove, uspehe, a posebno na odnos i rad sa mentorima, profesorima medicinskih fakulteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu.
Tokom 10 meseci intenzivnog rada u 2015. godini projekat je omogućio kako romskim studentima tako i njihovim mentorima bolji i kvalitetniji profesionalni i lični razvoj koji se odražava u akademskim uspesima stipendista.

Donatori

Open Society Foundations

Institut za otvoreno društvo obezbeđuje kompletnu podršku programu.

Partneri

Udruženje romskih studenata

Škola javnog zdravlja

Medija centar Beograd

Udruženje romskih studenata implementira komponentu javnog zagovaranja, Škola javnog zdravlja implementira mentorsku komponentu, a Medija centar implementira medijsku komponentu programa.