Choose languange:
A+ A-
Roma Health Scholarship Program

Building a generation of Roma medical professionals

Mailing List Subscription

Photos
Premijera dokumentarnog filma „Premošćivanje jaza“

Premijera dokumentarnog filma „Premošćivanje jaza“ i panel diskusija „Znanjem protiv diskriminacije“

Medija centar Beograd je realizovao projekat Premošćivanje jaza – koji je finansijski podržan od Fondacije za otvoreno društvo Srbija i Fondacije Instituta za otvoreno društvo Mađarska u okviru Romskog programa javnog zdravlja. „Premošćivanje jaza“ je integralni deo Programa stipendiranja Roma/kinja u oblasti zdravlja (Roma Health Scholarship Program - RHSP).

Dokumentarna drama o uspešnim romskim studentima prikazuje njihove živote, akademski rad i postignuća pružajući jednu drugačiju sliku o romskoj populaciji. Sagovornici i učesnici su podelili svoje priče o obrazovanju, životnim okolnostima, očekivanjima i dostignućima sa produkcijkim timom koji je radio na izradi filma.

Već treću godinu Medija centar realizuje medijsku komponentu RHSP programa i promoviše romske studente kao i borbu protiv uvreženih stereotipa da Romi ne žele da se integrišu u društvu, da uče i obrazuju se. Izuzetno je važno pružiti podršku Romima/kinjama u procesu obrazovanja kao važnom segmentu individualnog razvoja i prilike za bolji društveni položaj i društveno priznanje za postignute rezultate. Sve medijske aktivnosti fokusirane su na borbu protiv stereotipa, promociju programa i pružanju informacija širokoj publici o Romima/kinjama koji se obrazuju u oblasti medicinskih nauka.

Govore:

  • Ofelija Backović - Šami, direktorka Medija centra Beograd i režiserka dokumentarnog filma
  • Ivan Radenković, Koordinator projekta „Jednaka šansa“, Udruženje romskih studenata
  • Angelina Skarep, samostalna savetnica u odeljenju Evropske integracije, Ministarstvo prosvete i nauke
  • dr Janko Janković, Institut za socijalnu medicinu pri Medicinskom fakultetu u Beogradu, rukovodilac mentorske komponente u okviru RHSP programa Romskog obrazovnog fonda
  • Jelena Savić, Koordinatorka za RMUSP za Srbiju
Moderatorka: Biljana Pavlović, novinarka Medija centra

Donors

Open Society Foundations

Open Society Foundations provide the overall support for the RHSP.